Košnja

4 najčešće greške koje radite prilikom košenja trave

Košnja

Danas ćemo vas upoznati s time što točno trebate izbjegavati tokom košnje, kako bi vaš travnati zeleni tepih bio vrijedan divljenja i kako bi svi susjedi vidjeli kako je trava kod vas doista zelenija.

Dolaskom toplijih mjeseci, košnja trave jedan je od najčešćih zadataka koji vas čekaju. Možda i nemate puno iskustva sa vrtlarskim poslovima, ali šanse su da ste sigurno jednom imali priliku raditi s kosilicom. 

Kako dobro pokositi travnjak i na što sve treba pripaziti za vrhunski rezultat, donosimo u današnjem blogu.

1. Prekratko podrezujete travu

Kada kosite travu duljina reza ne bi smjela biti manja od 2,5 centimetara. Ako travu kosite manje od ove veličine, vjerojatno mislite kako si radite uslugu jer nećete ponovno morati kositi travu sljedeći tjedan, ali problem koji nastaje uslijed previše pokošene trave je puno veći.

Po ljeti preniska trava ne može uspješno vršiti fotosintezu i slabije će rasti, a može i puno lakše izgorjeti čime ćete dobiti neugledni žuti travnjak, što vam sigurno nije cilj.

Savjetujemo da podignete noževe i kosite travu češće kako bi vaš travnjak mogao bujati. Držite se pravila da trava koju kosite ljeti mora biti visoka najmanje 5 centimetara.

U proljeće i jesen možete kositi travu nešto manje od 2,5 cm jer sunce nije toliko jako, ali nemojte kositi niže od 1 cm.

2. Kosite u istom smjeru

Vrlo vjerojatno se tokom košnje trave uvijek krećete u istom smjeru, međutim naš je savjet da promijenite smjer, jer na taj način i trava kreće rasti u raznim smjerovima i postaje gušća.

Osim što pogoduje rastu trave, košnja u različitim smjerovima će pomoći kod uklanjanja obraslog korova i rasteretiti tlo.

3. Kosite vlažnu ili mokru travu

Pravilo kojeg se uvijek trebate držati je da nikada ne kosite mokru travu. Osim što ćete se puno više zaprljati, hodanjem po mokroj travi oštećujete korijenje jer kako je tlo mekano i vlažno, lakše se može izvući korijen. 

Mokro tlo pridonosi razvoju biljnih bolesti, a još jedan razlog zašto izbjegavati košnju mokre trave je što se sami možete okliznuti i teško ozlijediti.

4. Ne oštrite noževe kosilice

Ukoliko ste primijetili da kosilica ne kosi učinkovito, vrlo vjerojatno se radi o tupim noževima. Tupi noževi neće odsjeći travu već će je rastrgati  čineći je osjetljivijom na biljne bolesti i štetočine. Nakon zimske sezone kad je kosilica mirovala, uvijek najprije pregledajte i naoštrite noževe.

Sada  kada smo vas upoznali sa najčešćim pogreškama koje svi radimo kad je riječ o košnji trave, možete se bolje posvetiti brizi svoga travnjaka i napokon uzgojiti prekrasni, gusti zeleni tepih.

Ukoliko se česta košnja jednostavno nikako ne uklapa u vaš raspored, kontaktirajte nas i rezervirajte svoj termin za održavanje travnjaka.

Od: [email protected]
Kategorija: Savjeti iz vrta
0

Leave a Comment

All fields with * are required.