Kako-se-brinuti-o-svom-vrt-grubirez.hr-voda (1)

Kako se brinuti o svom vrtu?

Sjećate se napornog posla koji ste uložili u stvaranje svog vrta? Siguran sam da da pošto nije lagan posao. Ali posao nije gotov!

Održavanja vrta je druga polovica procesa, i to izuzetno važna. Nepravilnim održavanjem sav vaš posao može otići u vjetar.

Vrt zahtjeva trud i pažnju da bi ostao zdrav. Većini biljaka za kvalitetan rast su potrebni voda, sunce i nutrijenti koje im vi morate osigurati. Pobrinite se da su zaštićene od nametnika te povadite korov oko njih.

Zvuči jednostavno, ali često zanemareno. Puno je lakše svoj vrt održavati u vrhunskom stanju nego ga pokušati spasiti jednom kada krene propadati, a to definitivno ne želite. Evo par savjeta od nas kako pravilno održavati vaš vrt u vrhunskoj formi.

Voda

Počnimo sa osnovama. Većina biljaka, voća i povrća su u velikoj većini sastavljeni od vode. Negdje između 75% – 95%. Rast vaših biljaka je uvelike vezan za dostupnost vode. Posebice u početnim fazama rasta.


Isto tako izbjegavajte saditi svoje biljke na plitkim dijelovima. Rupa mora biti dovoljno duboka kako bi sama biljka izbjegla sušu pošto se voda ne zadržavana po površini. Stoga izbjegavajte često zalijevanje i plitku sadnju biljaka.

Kao materijal koji zadržava vodu možete koristiti više manje bilo kakva organski materijal. Komadići drveta, sijeno, suho lišće, piljevinu…

Najbolje vrijeme za sadnju za veliku većinu biljaka je proljeće.

Korov

Korov je izuzetno opasan i potrebno ga je izvaditi. Što prije to bolje. Izuzetno su gladni, traže puno vode i kada se nalaze u vašem vrtu, bore se za ograničene “resurse” koji su potrebni vašim biljkama. Sva hrana, voda koje su mogle iskoristiti vaše biljke sada koristi korov, i kako raste sve je gladniji. Uz to kreiraju zaštitu za nametnike koji mog ozbiljno naškoditi vašim biljkama.

Kontroliranje korova i sličnog bilja je jedan od najvažnijih načina za uspješan rast vašeg vrta. Kada ga primijetite, reagirajte čim prije.

Gnojivo

Kada krenete sa sadnjom vašeg vrta, izuzetno je važno pravilno pripremiti zemlju kako biste osigurali idealnu količinu nutrijenata za vaše biljke. S vremenom, zemlja gubi nutrijente, posebice u vrtovima što predstavlja problem. S vremena na vrijeme osigurajte da zemlja ima dovoljno nutrijenata, ali budite sigurni i da ne pretjerate. Previše i korijenje vaših biljaka će se mučiti, a može dovesti i do problema sa apsorbiranjem vode.

Najbolji način gnojenja je kroz vodo otopivo gnojivo ili tipovi gnojiva koji dolaze u vodenom obliku.

Sunce

Sunce ima izrazito važnu ulogu u rastu i razvoju bilja. Kroz njega biljke putem fotosinteze dobivaju hranu i energiju. Fotosinteza pomaže biljkama dobiti energiju kroz klorofil u svom lišću, kojeg kasnije pretvara u hranu.

Bez sunca primijetit ćete da će lišće postati žuto, tanko i slabo. Osiguravanje dovoljno sunčeve svjetlosti je esencijalno. Educirajte se o svom bilju pošto druge vrste trebaju drugačiju količinu svjetlosti.

Nametnici

Svaki vrtlar voli vidjeti kako njegov vrt raste, daje plodove, cvijeće… ali nepozvani gosti mogu poprilično poremetiti vaš napredak. Nametnici s lakoćom mogu uništiti osjetljive biljke. Iz tog razloga redovito provjeravajte svoj vrt kako biste izbjegli nepoželjne scenarije.

Nakon što ste poduzeli sve mjere, ali najgore se ipak dogodi, morate biti spremni reagirati. Educirajte se o pesticidima, njihovim učincima i posljedicama i riješite ih se na taj način. Osim rješavanja postojećih, pesticidi bi trebali spriječiti nove najezde u dogledno vrijeme.

Stvar na koju trebate obratiti pozornost je da nametnici nisu sav životinjski svijet koji možete zateći u svom vrtu. Pauci, određeni kukci, pčele su itekako pozitivna pojava u vašem vrtu i često naprave jako puno u sprječavanju pojave nametnika. Pazite na ova dobrodošle posjetitelje i nemojte ih tjerati iz svog vrta.

Prevencija i kontrola bolesti

Riješili ste se nametnika, ali vaša borba nije gotova! Iduća bitka je protiv bolesti koji stvaraju gljivice, bakterije i virusi. Teško je gledati kako gljivična infekcija polako ubija biljku koja je rasla godinama.

Kako biste osigurali zdravlje svog vrta protiv gljivičnih infekcija izbjegavajte pretjerano zalijevanje biljaka, a kada ih zalijete, osigurajte da su vam lončanice čiste i da na njima nema vlage što pomaže sprječavanju širenja bolesti.

Uz sve mjere opreze ponekad jednostavno nemoguće izbjeći zarazu. U tom slučaju je potrebno pribjeći kemikalijama i “lijekovima” koji mogu pomoći vašim biljkama. Kako bi im se pomoglo je potrebno dosta vremena i strpljenja.

Održavanje

Odnosi se na proces održavanja vaših biljaka, rezanja preraslih grana kako biste kontrolirali njihov rast i omogućili najbolje moguće uvjete za cijeli vrt.

Uz to možete odrezati zaražene ili odmarajuće dijelove vaših biljaka kako biste im pomogli pri oporavku. Ovaj posao je najbolje odrađivati prije kasnih zima kada je izrazito hladno. Ukoliko su nepravilno obrezane, izrazita hladnoća može naškoditi samim biljkama.

Uvijek koristite čist i oštar alat kako biste radili pravilne rezove i omogućili svojoj biljci kvalitetan oporavak.

Nadam se da vam je članak bio od pomoći.

Ako trebate profesionalnu pomoć oko održavanja vrta, javite nam se i rado ćemo vam pomoć.

Od: [email protected]
Kategorija: Savjeti iz vrta
2

Održavanja vrta je druga polovica procesa, i to izuzetno važna. Nepravilnim održavanjem sav vaš posao može otići u vjetar. Posvetite se svom vrtu!