grubirez-nametnici01

Kako se obraniti od nametnika?

Dolazak ljeta predstavlja poseban ciklus u životu biljaka. Rast, cvjetanje, voće, povrće, ali nam donosi i određene neželjene goste. Evo par načina na koji možete kontrolirati vrtne nametnike uključujući puževe, gusjenice, razne ličinke i slične…

Iskoristi prirodne neprijatelje nametnika

Nisu svi insekti loši. Ose i pčele, pauci i različite vrste kornjaša su dobrodošli jer love nametnike u vrtovima. Pozovite ove goste u vaš vrt sadnjom bilja koje luči nektar i one će vam vratiti uslugu.

Koristite prepreke

Napravite fizičke prepreke za veće nametnike kako biste im spriječili ulazak u vaš vrt. Ovo možete napraviti na više načina, ali jedan od najlakših je pokrivanje vašeg bilja sa tankom, sitnom mrežom. Ono će spriječiti prilaz nametnicima, a dopustiti rast vašim biljkama.

Drugi način je da napravite “kartonsku ogradu” oko baze svoje biljke te ju ukopate u zemlju oko nje. Spriječit će dolazak sa gornje stanje kao i nametnika koji se kreću ispod zemlje.

Posadi zaštitnike

Neke biljke proizvode prirodne repelente za insekte što ih čini izuzetno važnim oružjem u “ratu protiv nametnika”. Istražite koje biljke su prirodni repelenti protiv nametnika koji se pojavljuju u vašem vrtu i bacite se na posao.

Držite zemlju zdravom

Zdrava zemlja proizvodi snažnije i zdravije biljke. Vrlo logično. Snažnije biljke će imati bolju otpornosti i mogućnost oporavka nakon posjete insekata. Prije sadnje prekopajte zemlju i dodajte organskog materijala kao što je gnojivo ili kompost.

Ručno izvadite veće nametnike

Često ćete osobno primijetiti veće nametnike u vašem vrtu. Puževi i razne gusjenice su dovoljno veliki da ih ručno odstranite iz vrta. Ako ste gadljivi, imajte par rukavica spremnih i na raspolaganju.

Rotacija bilja

Ukoliko sadite povrće odnosno biljke koje nemaju dug životni ciklus, važno je rotirati tip biljaka koje sadite na isto mjesto. Ono sprječava dolazak nametnika koji hiberniraju zimi pa se ponovno pojavljuju u proljeće pošto biljke kojima se hrane više nisu tu. Iz tog razloga se moraju seliti pa su često na meti ostalih grabežljivaca prilikom seobe.

Pesticidi

Danas je dostupna iznimno široka paleta pesticida kako bi vam pomogla u borbi sa nametnicima. Evo dva najpopularnija:

  • Špricanje pesticida – Tekući oblik pesticida koji se nanosi prskanjem direktno na biljke. Prije upotrebe saznajte više o tipu koji je potreban za vaše biljke i koje su moguće posljedice korištenja.
  • Organski pesticidi – Ovaj tip pesticida ne sadržava kemikalije i uspješno se rješava neželjenih nametnika. Idealan je za korištenje na voću i povrću.

Sjetite se uvijek raspitati o tipu pesticida kojeg trebate, načinu korištenja te nuspojavama i posljedicama koje će imati na vaše biljke. Ukoliko trebate stručnu pomoć prilikom rješavanja nametnika javite nam se.

Od: [email protected]
Kategorija: Savjeti iz vrta
1

Dolazak ljeta predstavlja poseban ciklus u životu biljaka. Rast, cvjetanje, voće, povrće, ali nam donosi i određene neželjene goste. Zaštite svoj vrt na najbolji način.